MIRADES |
PROCES |
PLANOLS |
OBRA |
TEXT


MEMORIA |

El mes de  Gener de 2007, els treballs de construcciĂł d´una de les canonades secundĂ ries de la xarxa de distribuciĂł de reg del sistema Segarra-Garrigues, varen provocar l´apariciĂł inesperada de les restes d´una construcciĂł prehistòrica al terme de SerĂł (Artesa de Segre, Lleida). El tret mĂ©s excepcional d´aquest descobriment fou el carĂ cter megalĂ­tic de les lloses de pedra sorrenca, i especialment la seva  profusa decoraciĂł geomètrica esculpida, que alhora eren fragments d´antigues estĂ tues-esteles reaprofitades d´un monument escultòric anterior. Als terrenys de dos horts abandonats a tocar de la plaça de la bĂ scula del poble, es el lloc on es projecta i construeix un petit equipament cultural amb polivalència d’usos i d’espais. Una construcciĂł realitzada amb materials propis de la zona, que alhora Ă©s topografia al salvar el desnivell d’una planta entre la plaça i els horts. Una successiĂł de rampes suaus amb lĂ­mits lleugers i elĂ stics d’acer corrugat, suggereixen els trĂ nsits i escalen les diferents condicions de l’espai pĂşblic projectat... plataforma d’argila i terra entre la plaça i l’horitzĂł prepirinenc, pla acantilat com a mirador sobre la cambra de les esteles des d’on observem la zona del descobriment... espai recollit en cantonada orientat a ponent amb sol d’hivern i cobertura vegetal a l’estiu, llocs per seure amb pedres reciclades d’un dels horts, paviments porosos i drenants que ofereixen inèrcia tèrmica a la coberta i a la vegada recullen els paisatges propis de cada estaciĂł...  les ombres de dos lledoners recuperats... i la memòria de l’antic lloc amb el rebrot espontani de les bledes. A l’interior, l’espai del vi ofereix el producte de les cooperatives locals, i a la vegada funciona com a bar del poble. TambĂ© una sala polivalent que alterna l’ús quotidiĂ  com a centre social, amb la introducciĂł als continguts d’un immediat espai museu on es documenta la troballa i es mostren les peces de l’aixovar de la tomba megalĂ­tica ... Finalment iniciem l´accĂ©s a la cambra de les mil·lenĂ ries esteles...Un recorregut  en espiral quadrangular i amb una quasi inapreciable pendent,...envoltats per peces cerĂ miques calades que deixen passar la llum tamisada, l´aire, les olors del camp, la boira... va baixant la intensitat lumĂ­nica, el paviment cerĂ mic  es va disgregant, i al arribar a la cambra la llum zenital focalitza la mirada sobre la superfĂ­cie gravada de cadascuna del les esteles,...silenci...s´enlenteix  el temps en un espai de contemplaciĂł precisa, en un pla horitzontal de pols d´argila que mostra  l´empremta que deixa al passar cada visitant...tranquilament i en sentit invers iniciem la sortida sense possibilitat de creuament amb altres..., poc a poc s´intensifiquen la llum i els sons, fins que l´horitzĂł d´un camp de blat ens ve a trobar i ens retorna a l´exterior.

 

 


Espai transmissor del tĂşmulo / dolmen megalĂ­tic de SerĂł